Den gode smag

Tanken bag det rette vin- og madvalg er, at begge dele skal komme fuldt til orde, samtidig med at der gerne må være elementer i det ene, der går igen i det andet. Populært sagt skulle vi gerne få 1+1 til at blive 3!

Eksempler :
  • Albariño har som drue en god syre. En hvidvin lavet på Albariño vil derfor være et godt match med tilsvarende retter, hvor eksempelvis citron spiller en rolle. Det vil skabe harmoni.
  • Mencía druen, der har en markant frugtighed over sig, kan være et godt match til lette kødretter som carpaccio. En fadlagret Mencía får dog pludselig tilføjet markante toner af vanille og bliver mere ”kødfuld” og blommeagtig i sin smag; derfor skal vi også lede efter kødretter, der er lidt tungere.
  • Kontrast kan illustreres med kombinationen ost og dessertvin. Her finder vi en udtalt sødme i vinen, mens osten kan være ganske salt og til tider ganske syrlig. Netop derfor ser vi en yin/yang effekt, hvor ost og vin komplementerer hinanden.

 

Kontrast

Kontrast vil ofte være en mere modig indgangsvinkel til sammensætning af mad og vin end harmoni. Hvem kunne forestille sig en syrerig hvidvin til den fede julemad? Kombinationen vil dog faktisk nok vil være mere vellykket end de utallige forsøg mange har gjort med at finde en på én og samme tid kraftig, sød og tanninrig rødvin fyldt med alkohol til at supplere juleanden eller flæskestegen?

Faktisk er også den ”normale” kombination ost og rødvin i teorien ganske uhensigtmæssig, da vinens smag ofte vil drukne i den fede og cremede ostesmag. Men igen: Stemning og følelser spiller jo også en rolle!

Og en lille opskrift til den gode smag:

Pasta med kødsovs og tomatsalat:

Tomatsalat med purløg

6 tomater
½ løg
1 spsk. klippet purløg


Marinade:
4 spsk. olie
1 spsk. vineddike
½ tsk. salt og 1 knsp. peber

 

1. Vask tomaterne og skær dem i tynde skiver – Husk: fjern det grønne hvor stilken har siddet
2. Pil løget og skær det i tern
3. Læg tomatskiverne taglagt på et fladt fad og drys løg og purløg over
4. Ryst marinaden sammen i en jævningsryster og hæld den over
Lad salaten trække mindst ½ time før den serveres


Kødsovs
1 løg
2 spsk. olie
400 g. hakket oksekød
200 g. grøntsager (f.eks. revet gulerod, squash, peberfrugt, champignon eller majs)
1 spsk. tørret basilikum
2 tsk. salt
lidt friskkværnet peber
2 fed hvidløg
1 ds. hk. tomat

 

1. Pil løget og hak det
2. Orden grøntsagerne (Skræl, riv eller skær i tern afhængig af hvilke grøntsager du har valgt)
3. Find resten af ingredienserne frem
4. Kom olien i en gryde, varm det op og svits løget heri
5. Tilsæt hakket oksekød. Svits under omrøring til kødet skifter farve til brun
6. Tilsæt salt, peber, basilikum og tilsæt grøntsagerne
7. Fjern skræl fra hvidløg og pres hvidløget i gryden
8. Tilsæt hk. tomat
9. Bland det hele godt og læg låg på gryden
10. Lad kødsovsen småkoge i ca. 10 min.
11. Smag den til inden servering

 

Pasta
2½ l vand
1 spsk. salt
400 g. pasta

Kog pasta efter anvisning på pakken

Prøv retten sammen med månedens vin: Maior de Mendoza, Albariño "on lees"
Rigtig god appetit!

 

 

Back to top