Denne månedens vin kommer fra en producent i vinområdet DOCa Rioja, der ligger i den centrale del af Nordspanien med byen Logroño som omdrejningspunkt.

Producenten, Bodegas Bagordi, der i øvrigt er opkaldt efter et nærliggende bjerg, ligger lige uden for den lille by Andosilla ca. 50 km. øst for Logroño. En lille vingård, der ledes af Luís Manuel med god hjælp fra hans familiemedlemmer og ganske få andre ansatte.

Området er karakteriseret af et klima, der er en kombination af atlantisk og middelhavsklima og med et årligt nedbør på ca. 400 mm. og med en undergrund bestående af lag af især mindre, runde sten, kalksten og let mudret. Tillige stedvis aflejringsjord.

DOCa Rioja er den ene af kun to (det andet er DOQ Priorat) spanske vinområder med den fornemste betegnelse, der er en forkortelse af Denominación de Origen Calificada, en klassifikation fra 1991, der er reserveret distrikter, der kan vise en lang og ubrudt tradition for højeste kvalitet.

Områdets store rødvinsdrue er den allestedsværende Tempranillo, der dog i dette område udtrykker sin kvalitet og personlighed på fornemste vin. Normalt bruger man så druen Graciano i 10-20 % forhold sammen med Tempranillo for især at tilføre syre til den færdige vin, men denne vin udmærker sig ved at være ét af de meget få eksemplarer, der er produceret på 100 % Graciano, hvilket gør den unik som madvin, da den ekstra syre dermed optimerer samspillet med komponenterne i maden. Tilmed er syren i denne vin i perfekt harmoni med den markante frugt. Traditionelt blev vine fra Rioja lagret i lang tid på halvgamle egetræsfade, men mange vinbønder , heriblandt denne producent, er begyndt at lytte mere til især udlandets efterspørgel på mere frugt og mindre fadlagring. Således har vinen her blot lagret seks måneder på egefade.

Vinen er økologisk, hvilket stiller krav om, at der udelukkende bruges druer dyrket i overensstemmelse med de almindelige økologiske regler. Således er ingen brug af kunstgødning tilladt, det er forbudt at sprøjte mod ukrudt, og der må i det hele taget kun bruges meget begrænsede mængder af kemiske og kunstige sprøjtemidler.

Vinen vandt en sølvmedalje ved Mundus Vini 2014, der er én af verdens mest prestigefyldte vinmesser (se linket her: https://www.meininger.de/en/wine/bagordi-rioja-graciano). Du kan forvente en vin med høj aromatisk intensitet med noter af røde, modne frugter, vanille fra fadlagringen og karamel foruden balsamiske toner. Potent, lang smag med god syre og flot balance og med en behagelig eftersmag, der leder tankerne hen på lakrids og mineralitet.

Prøv den før din nabo!

 

 

Back to top