Sherry:

Sherry er for alvor ved at vende tilbage i danskernes bevidsthed! Den søde drik – af ofte tvivlsom kvalitet – fra dengang tilbage i 1970'erne, da mange første gang stødte på drikken, er i dag afløst af en helt anden seriøsitet og – ikke mindst – kvalitet. Den tørre Sherry type har fundet sig til rette som en efterspurgt vare i mange gourmetrestauranter, hvor den fungerer som ideel ledsager til diverse retter, men også den ekstremt søde PX (på druen Pedro Ximénez, deraf navnet) er en positiv, vinøs oplevelse af de større. Hele hemmeligheden bag den originale Fino er med (alt for) få ord, at grundvinen fyldes på gamle og store fade (da man ikke ønsker fadsmagen som i eksempelvis lagret rødvin), hvor den så efter en uges tid på naturlig vis danner en speciel kultur af mikroorganismer, der ”lægger sig” oven på vinen og lukker af for luftens oxidering. Dermed bevares vinens originale, lyse, farve. Den søde PX er derimod mørk, mahognifarvet pga. at netop en oxidering har fundet sted i de såkaldte soleras, hvor en lille del ny vin fyldes på gamle fade fra top til bund, hvorved vinen i bunden er den ældste, mest elegante vare. Ved at kun en lille del vin udskiftes fra gang til gang sikrer man på den måde også en langt mere ensartet kvalitet år efter år.

Back to top