En rundtur til vinproducenterne med uret som omdrejningspunkt:

Nedenfor finder du en beskrivelse af de spanske vinproducenter som LMA Vine handler med. Du kan kigge på kortet eller blot forestille dig Spanien som et ur, hvor Madrid er lige i midten, hvor de to visere mødes og Barcelona er ”kl. halv tre”. De enkelte vingårdes navn er understreget og skrevet med fed lilla, mens vinområdets navn er skrevet med fed grøn.

På den måde er Bilbao i stik nord ”kl. 12”, og går vi således mod øst  og lidt længere fremme i den store visers retning med uret kommer vi til Castillo de Mendoza, der er en ganske speciel vingård ledet af fire kvinder ud fra devisen, at kvinder er bedre til producere vin end mænd! Én af disse kvinder, Irene Burgoa Cobreros, er min primære kontakt på stedet, og vingården hører under det velkendte Rioja område.Det samme gør sig gældende for Bodegas Bagordi – kl. et – hvor Luís Manuel både ejer og leder stedet med blot fem ansatte, der producerer såvel konventionel som økologisk vin og i øvrigt er opkaldt efter et lokalt bjerg. Pagos de Aráiz dukker op fem minutter senere, og vi er nu pludselig i Navarra! Vingården er del af Masaveu gruppen, der egentlig er fem vingårde, hvoraf LMA Vine dog kun har samarbejde med denne ene.

Klokken bliver fem minutter i to, inden vi kommer til Bodegas Osca, der hører under Somontano. Det gør også Bodegas Sers lidt længere fremme – vel ca. kl. to. Sidstnævnte har en afslappet familie som arkitekterne bag vinene, og familieoverhovedet, Pablo,  er en rigtig livsnyder, der udover af producere vin også driver et lille Casa Rural (”landligt bed and breakfast”) på ejendommen. Al høst foretagesmanuelt og med respekt for naturens cyklus. Vinkælderen hos Bodegas Osca har levn fra blandt andet det 16. århundrede, og selve byen Ponzano er et klassisk eksempel på en (meget, meget lille!) spansk landsby, hvor det virker som om heller ikke meget andet har ændret sig siden da! Hvis vi igen tager udgangspunkt i urets viser og begiver os lidt tættere mod centrum, altså Madrid i denne beskrivelse, dukker Cariñena frem, der både er by og navn på vinområdet, hvor Bodegas Añadas (bedre kendt som Care efter det gamle romerske navn for området) holder til. Her er det Nacho Lázaro, der trækker i trådene, der i sidste ende giver en mindre tør, men mere frugtig og ”slikagtig” stil end i det meste af det øvrige Nordspanien.

Klokken bliver halv tre på uret inden vi rammer ind i Barcelona, og ganske tæt derpå, men stadig i viserens retning, finder vi Castell D'or. Denne producent er egentlig en sammenslutning af flere forskellige vingårde, hvorfor vi både skal inkludere vinområderne Penedés, Catalunya, Cava og Priorat. Mercè Pujals er ansigtet udadtil for foretagendet.

Vi hopper nu ud til ferieøen Mallorca, hvor vi kl. lidt over tre finder Galmes i Ribot, der er registreret under VT Mallorca, og producerer den økologiske Margalida vin og Jaume de Puntiró, der til gengæld hører under Binissalem-Mallorca, men også producerer økologiske vine på blandt andet den grønne Prensal drue.

Storbyen Valencia ligger ”kl. halv fire” fra Madrid, men inden vi når helt dertil støder vi på vinområdet Manchuela, hvor Pardo Tolosa holder til. De producerer vin på blandt andre Bobal, der rent faktisk er Spaniens tredjemest plantede drue, selv om den i Danmark endnu er forholdsvis ukendt! Klokken lidt over fire ligger Rafael Cambra, stadig under vinområdet Valencia – og en vingård med navn efter ejeren.

Kl. fem minutter i halv fem passerer vi Bodega Tintoralba, der hører under Almansa og er et kooperativ med 160 – hovedsageligt små - leverandører af kvalitetsdruer til både konventionel og økologisk vinproduktion.

En tur mod vest-nordvest på godt 200 km fører os til Valdepeñas og Bodegas Megía e hijos-Corcovo syd for Madrid og således på kl. ”lidt i seks” linien. En vingård fra 1994, men i bygninger fra 1884 og med en kælder til opbevaring og udvikling af vinene, der ligger 13 meter under jordens overflade og giver optimale forudsætninger for at fastholde en stabil, kølig temperatur.

Femogtyve minutter senere er vi i Sherryområdet Montilla-Moriles, hvor Bodegas Robles ligger. En gammel, familieejet vingård fra 1927, hvor Pedre Ximénez druen er ”kongen” og respekt for naturen i forbindelse med vinproduktionen det essentielle omdrejningspunkt.  Francisco Robles er daglig leder og søn af grundlæggeren og sammen med sin søster Pilar samtidig ansigtet udadtil.

Vi er nu nået så langt, at vi – med udgangspunkt i Madrid – kan tage de godt 400 km. i fugleflugtslinie mod kl. lidt i ti og således nordvest mod først Arribes del Duero og kooperativet med det næsten enslydende navn, Bodegas Arribes del Duero, der siden 1992  har arbejdet intenst med at samle områdets producenter i ét samlet foretagende med tilhørende stordriftfordele. Hele området er i øvrigt også nationalpark. Kl. ca. 10.15 lander vi i Galicien i den nord-vestligste del af Spanien. Her ligger vinområdet Rías Baixas og Bodegas Eidosela  samt ganske tæt derpå Coto Redondo kun Miño floden deler her Spanien fra Portugal mod syd, og hos Eidosela forsøger man hos en ung vingård fra 2003 at kombinere kunst og vin, der er ejergruppens store interesser, lige som navnet også er en sammensætning, blot af ord, af distriktet Eidos og kommunen Sela. Ruben García er ansigtet udadtil i en meget serviceminded vingård.

Ca. 10.35 har vi krydset bjergene, der deler Galicien og Castilla y León, og her ligger Bierzo og Viñedos y bodega Merayo, hvor Fermín styrer trådene.

Ikke så langt øst-sydøst herfor – kl. kvart i elleve – ligger vingården, der i sin fulde længde hedder Bodega Cuatro Rayas Agrícola Castellana! Vi holder os til første del af navnet og finder en vingård fra 1935, der er områdets største og med en bred vifte af vine, hvor LMA Vine tilbyder den økonomiske Mortera serie, der hører under VT Castilla y León.

Ca. 100 km. nord-nordvest herfor – kl. elleve – har vi Bodegas Gordonzello i et af de nyeste selvstændige vinområder i Spanien, Tierra de León hvor fokus er på områdets helt specielle kvalitetsdruer, Albarín og Prieto Picudo.

Vi er nu næsten ved vejs ende og mangler blot Pinna Fidelis der ligger på kl. halv tolv linien og knap 160 km. nord for Madrid i Ribera del Duero. Her er det Nati Calvo Herrero, der er salgsansvarlig og således min kontakt.

 

 

Back to top