En rundtur til vinproducenterne med uret som omdrejningspunkt:

Nedenfor finder du en beskrivelse af de spanske vinproducenter som LMA Vine handler med. Du kan kigge på kortet eller blot forestille dig Spanien som et ur, hvor Madrid er lige i midten, hvor de to visere mødes og Barcelona er ”kl. halv tre”. De enkelte vingårdes navn er understreget og skrevet med fed lilla, mens vinområdets navn er skrevet med fed grøn.

På den måde er Bilbao i stik nord ”kl. 12”, og går vi således mod øst  og lidt længere fremme i den store visers retning med uret kommer vi til Castillo de Mendoza, der er en ganske speciel vingård ledet af fire kvinder ud fra devisen, at kvinder er bedre til producere vin end mænd! Én af disse kvinder, Irene Burgoa Cobreros, er min primære kontakt på stedet, og vingården hører under det velkendte Rioja område.Det samme gør sig gældende for Bodegas Bagordi – kl. et – hvor Luís Manuel både ejer og leder stedet med blot fem ansatte, der producerer såvel konventionel som økologisk vin og i øvrigt er opkaldt efter et lokalt bjerg. 

Klokken bliver vel ca. kl. to, inden vi kommer til Somontano og Bodegas Sers lidt længere fremme. Det er en afslappet familie som er arkitekterne bag vinene, og familieoverhovedet, Pablo,  er en rigtig livsnyder, der udover af producere vin også driver et lille Casa Rural (”landligt bed and breakfast”) på ejendommen. Al høst foretagesmanuelt og med respekt for naturens cyklus. Hvis vi igen tager udgangspunkt i urets viser og begiver os lidt tættere mod centrum, altså Madrid i denne beskrivelse, dukker Cariñena frem, der både er by og navn på vinområdet, hvor Bodegas Gabarda, og giver vine, der i dette område har en mere frugtig og ”slikagtig” stil end i det meste af det øvrige Nordspanien.

Storbyen Valencia ligger ”kl. halv fire” fra Madrid, men inden vi når helt dertil støder vi på vinområdet Manchuela, hvor Pardo Tolosa holder til. De producerer vin på blandt andre Bobal, der rent faktisk er Spaniens tredjemest plantede drue, selv om den i Danmark endnu er forholdsvis ukendt! 

Femogtyve minutter senere er vi i Sherryområdet Montilla-Moriles, hvor Bodegas Robles ligger. En gammel, familieejet vingård fra 1927, hvor Pedre Ximénez druen er ”kongen” og respekt for naturen i forbindelse med vinproduktionen det essentielle omdrejningspunkt.  Francisco Robles er daglig leder og søn af grundlæggeren og sammen med sin søster Pilar samtidig ansigtet udadtil.

Vi er nu nået så langt, at vi – med udgangspunkt i Madrid – kan tage de godt 400 km. i fugleflugtslinie mod kl. lidt i ti og således nordvest mod først Arribes del Duero og kooperativet med det næsten enslydende navn, Bodegas Arribes del Duero, der siden 1992  har arbejdet intenst med at samle områdets producenter i ét samlet foretagende med tilhørende stordriftfordele. Hele området er i øvrigt også nationalpark. Kl. ca. 10.15 lander vi i Galicien i den nord-vestligste del af Spanien. Her ligger vinområdet Rías Baixas og Maior de Mendoza der er en meget serviceminded vingård, der producerer høj kvalitet år efter år. 

Ca. 100 km. nord-nordvest herfor – kl. elleve – har vi Bodegas Gordonzello i et af de nyeste selvstændige vinområder i Spanien, Tierra de León hvor fokus er på områdets helt specielle kvalitetsdruer, Albarín og Prieto Picudo.

Vi er nu næsten ved vejs ende og mangler blot Hornillos Ballesteros der ligger på kl. halv tolv linien og knap 160 km. nord for Madrid i Ribera del Duero. Her er det Laura, der er salgsansvarlig og således min kontakt.

 

 

Back to top